Wat houdt het CooL Programma precies in?

Is het geschikt voor mij?
Hoe kan ik deelnemen?

Coaching op leefstijl

Wat doet een leefstijlcoach?

Leefstijl is eigenlijk alles wat je doet om gezond te blijven. Een leefstijlcoach helpt je om je bewust te worden van jouw huidige leefstijl, inzicht te krijgen in ongezonde gewoonten en deze blijvend te veranderen in gezond gedrag: gezonder eten, meer bewegen, minder stress en beter slapen. Onder begeleiding van een leefstijlcoach formuleer je een haalbaar doel en ga je concrete stappen zetten op weg naar een gezonde leefstijl.

Waarom Coaching op Leefstijl (CooL)?

Op dit moment heeft ruim de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht. Blijvend afvallen blijkt voor de meeste mensen moeilijker dan gedacht. Overgewicht kan in de loop van de jaren tot gezondheidsproblemen leiden. Denk aan hoge bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden, diabetes of hart- en vaatziekten.

Veranderingen in leefstijl en het verliezen van gewicht leiden tot een grote verbetering van je gezondheid. Je krijgt meer energie, slaapt beter, voelt je prettiger en je hebt minder lichamelijke klachten of ongemakken. Kortom: je zit lekkerder in je vel. Een leefstijlprogramma als CooL helpt daarbij.

Voor wie is CooL bedoeld?

Het CooL programma is bedoeld voor:

 • Volwassenen vanaf 18 jaar.
 • Mensen met overgewicht (een Body Mass Index (BMI) tussen de 25 en 30) en daarnaast een verhoogd risico op (chronische) ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
 • Mensen met ernstig overgewicht (een BMI hoger dan 30).

Daarnaast is het belangrijk dat je:

 • voldoende gemotiveerd bent om een programma van 2 jaar te volgen;
 • bereid bent om concrete stappen te zetten, die nodig zijn voor een gezonder gewicht en leefstijl. Gedragsverandering kost moeite, tijd en doorzettingsvermogen.

Is het CooL-programma niet geschikt voor jou, maar wil je graag werken aan een gezonde leefstijl? Neem dan contact op met een van de leefstijlcoaches en vraag naar de mogelijkheden voor een leefstijlprogramma, dat bij jou past.

Wat houdt het programma precies in?
 • CooL is een twee jaar durend coachprogramma, waarin jij met jouw leefstijl aan de slag gaat.
 • Je wordt het gehele programma begeleid door jouw persoonlijke leefstijlcoach.
 • Het programma bestaat per jaar uit een combinatie van 8 groepsbijeenkomsten en 4 individuele coachgesprekken.
 • De kern van het programma bestaat uit coaching op de leefstijlpijlers voeding, beweging, slaap, stress & ontspanning. Zo word jij je steeds bewuster van je huidige leefstijl en leer je hoe je ongezond gedrag blijvend kunt veranderen in gezonde gewoonten. Ook word je aan het denken gezet over vragen als ‘wat betekent gezondheid eigenlijk voor mij?’
 • De groep kan een grote steun zijn. Ervaringen delen, er voor elkaar zijn op moeilijke momenten en misschien wel samen stappen zetten, denk aan samen bewegen. Je hoeft het niet (meer) alleen te doen.
 • Elke deelnemer heeft zijn/haar eigen persoonlijke doelen.
 • Het uiteindelijke doel is voor iedereen hetzelfde: door kleine stapjes jouw leefstijl gezonder maken en daardoor een gezonder gewicht en een betere kwaliteit van leven bereiken.
Wat kost deelname aan CooL?

Met een verwijzing van de huisarts kun je het CooL-programma in principe op kosten van de zorgverzekeraar volgen, zonder dat je eigen risico wordt aangesproken. Er is echter wel een verschillend contracteringsbeleid bij de zorgverzekeraars. Win advies in over de vergoeding bij je zorgverzekeraar.

Hoe kan ik deelnemen?

Stap 1

Vraag om een verwijzing van je huisarts voor een Gecombineerde Leefstijl Interventie.

Zet jij vandaag de eerste stap? Gun jezelf deze kans!